Pozdvižení na síti. VIDEO: Muslimové slaví volební úspěchy v britských volbách

04.05.2024 16:24 | Monitoring

Ve Velké Británii proběhly ve čtvrtek komunální volby. Voleno bylo přes 2500 místních zastupitelů a 11 starostů. Nemalá pozornost se nyní upírá na výsledky voleb v Bradfordu či v Birminghamu, kde podle nejnovějších informací vyhráli muslimští kandidáti. Labouristická strana má co dělat poté, co ztratila hlasy v oblastech s vysokou muslimskou populací. Za ztrátou podpory stojí především hněv muslimských voličů kvůli postoji ke Gaze.

Pozdvižení na síti. VIDEO: Muslimové slaví volební úspěchy v britských volbách
Foto: Pixabay (CC0)
Popisek: Britská vlajka (tzv. Union Jack)

Květnové místní volby jsou pro všechny politické strany posledním velkým volebním testem před všeobecnými volbami, které by se měly konat koncem tohoto roku.

V 58 obvodech místních zastupitelstev analyzovaných BBC, kde se více než 1 z 5 obyvatel hlásí k muslimské víře, byl podíl hlasů labouristům o 21 % nižší než v roce 2021, kdy se naposledy bojovalo o většinu křesel.

Zdá se, že postoj strany k izraelsko-hamasovské válce snížil její podporu v muslimských oblastech v anglických místních volbách. Labouristé nyní hovoří o nutnosti obnovit důvěru muslimských voličů. Labouristka Ellie Reevesová připustila, že má "hodně práce", aby obnovila podporu před parlamentními volbami.

Také zástupkyně koordinátorky volební kampaně labouristů říká, že její strana musí obnovit důvěru muslimských voličů uprostřed zjevného odporu vůči jejímu postoji ke Gaze. Dodala, že k tomu patří zajistit, „aby voliči pochopili náš postoj“.

Labouristická strana vyzvala k okamžitému příměří v konfliktu v Gaze v únoru, po měsících tahanic o svůj postoj. Její původní postoj po vypuknutí války, v němž vyzývala k humanitárním přestávkám v bojích, vedl loni k rezignacím labouristů v radách a z jejich předních lavic.

Ještě před výsledky voleb se objevovaly odhady, že Labouristé prohrají ve West Midlands. Podle zdrojů ze strany způsobil rozkol právě postoj ke Gaze, proto mnoho muslimských voličů podpořilo nezávislého kandidáta na starostu, kterého podporoval George Galloway. Zasvěcení varovali, že výrazný posun podpory mezi muslimským obyvatelstvem města by je mohl připravit o šanci na vítězství.

Po sečtení všech hlasů se v sobotu odpoledne na sociální síti Twitter objevilo video, jak muslimští kandidáti oslavují další vítězství v místních volbách v Bradfordu. Dopad postojů ke Gaze se projevil výrazně i v Birminghamu, kde je rovněž muslimská populace vysoká.

V anglickém městě Bradford žije 30,5 % muslimů, zatímco křesťané tvoří 33,4 %, uvádí Oli London, známý aktivista žijící v Británii.

Analýza Sky News ukazuje, že oblasti s muslimskou populací pod 5 % zaznamenaly nárůst podílu hlasů pro Labouristickou stranu o 1,1 procentního bodu. V oblastech s muslimskou populací nad 20 % však strana sira Keira Starmera ztratila 17,9 procentního bodu ze svého podílu hlasů.

Uživatelé sítě nad takovým posunem vyjadřují velké obavy: „Uvědomí si nesčetné mladé ženy, které bez dechu podporují masovou imigraci, jakou pekelnou krajinu si vytvářejí? Pravděpodobně ne. „Je smutné, že Britům je to jedno,“ povzdechl si diskutér.

Britské volby se považují za důležitý ukazatel veřejného mínění a mohou naznačit, zda má Konzervativní strana premiéra Rishiho Sunaka šanci udržet moc v nadcházejících parlamentních volbách. Podle všeho to nevypadá dobře. Konzervativní strana v čele se Sunakem aktuálně čelí jednomu z nejhorších výsledků posledních let.

Glosátorka vystupující na sociální síti X jako „Janina z Londýna“ tvrdí, že Konzervativní strana již není pravicová a že porážka tak byla očekávatelná. A že před parlamentními volbami by měli konzervativci vyměnit lídra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je na čase vrátit ostnaté dráty na naši západní hranici!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKardio , 04.05.2024 17:14:28

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …